Profesorii Academiei au prezentat un ghid practic la Leova

Pe 7 noiembrie curent, un grup de profesori ai Academiei de Administrare Publică au prezentat, în cadrul consiliului raional Leova, lucrarea științifică ,,Instrumente de bună guvernare la nivel local. Ghid practic”, apărută recent de sub tipar. La întâlnire au fost prezenți membri ai consiliului raional, primarii din cele 25 de localități ale raionului.

Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului ”Consolidarea instituțională și funcțională a administrației publice locale în Republica Moldova în contextul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, direcția strategică Patrimoniul național și dezvoltarea societății, înscris în Registrul de Stat al proiectelor din sfera științei și inovării prin Hotărârea Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al AȘM din 17 decembrie 2014.

Volumul este semnat de un prestigios colectiv de autori de la Academia de Administrare Publică sub egida Tatianei ȘAPTEFRAȚI, manager al proiectului respectiv, doctor, conferențiar universitar. Ceilalți autori sunt Oleg BALAN, rector al Academiei de Administrare Publică, cercetător științific superior, doctor habilitat, profesor universitar, Tatiana SAVCA, cercetător științific superior, magistru, lector superior universitar, de Tudor DELIU, cercetător științific superior, magistru, lector superior universitar, Iurie ȚAP, cercetător științific, magistru, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, Angela POPOVICI, cercetător științific superior, doctor, conferențiar universitar, Ion DULSCHI, cercetător științific superior, doctor, conferențiar universitar, Ludmila ANDRIEVSCHI, cercetător științific, magistru.

La elaborarea ghidului au fost luate în considerare și sugestiile reprezentanților autorităților publice locale din acest raion, expuse în cadrul unei mese rotunde din 12 decembrie 2016 cu genericul ,,Consolidarea capacităților administrației publice locale în contextul implementării Strategiei de reformă a administrației publice în Republica Moldova 2016 – 2020”, organizate de profesorii Academiei, avea să menționeze Tatiana Șaptefrați. Potrivit coautoarei, cartea este un ghid pur practic, menit să vină în ajutor angajaților din primării. Ea conține o trusă de tehnici şi instrumente de susţinere a eforturilor administraţiei publice locale în asigurarea unei guvernări de calitate.

Un alt coautor al ghidului, Tudor Deliu, a estimat: cărturăria trebuie să fie pe prim-plan în autoritățile publice locale. În acest context, lucrarea noastră, care va ajunge la fiecare primărie din raion, conține mostre regulamentare și tehnici de secretariat pentru funcționarii acestora. Tudor Deliu și-a exprimat dorința de a avea noi discuții constructive la Leova, dar și în alte localități ale republicii la capitolul dezvoltarea autorităților publice locale.

Dacă veți găsi lucruri raționale și utile în această carte, consider că ne-am atins scopul, a menționat, la rândul său, Tatiana Savca. Vom depune și în continuare eforturi pentru a conjuga rezultatele cercetărilor științifice cu activitatea și reforma administrației publice din republică.

Primarul satului Sîrma, Silvia CAPAȚINA, a adus mulțumiri autorilor lucrării, dar și tuturor profesorilor Academiei de Administrare Publică, pentru susținerea metodică acordată autorităților publice locale. ,,Am urmat de două ori cursuri de dezvoltare profesională la Academie și pot afirma cu toată certitudinea, că datorită instituției dumneavoastră m-am format ca profesionist în domeniul administrației publice locale”, a spus ea.

Valeriu BOCANCEA, primar de Vozneseni, care, de asemenea, a făcut cursuri de dezvoltare profesională la Academie, a apreciat nivelul cunoștințelor transmise de către profesori reprezentanților administrației publice. Dânsul a dat asigurări că vor utiliza aceste cunoștințe în procesul de reforme administrative.

Un omagiu deosebit a adus absolventa Academiei de Administrare Publică Angela CREȚU, primar al comunei Tigheci, afirmând, că datorită cunoștințelor acumulate la Academie a căpătat încredere în forțele proprii, iar ghidul de față îi va călăuzi activitățile de zi cu zi.

Prezent la întâlnire, președintele raionului Leova, Ion GUDUMAC, a salutat apariția ghidului practic pentru autoritățile publice locale și a apreciat colaborarea rodnică a consiliului raional, a primăriilor din raion cu profesorii Academiei de Administrare Publică. Orice cuvânt scris în această carte este util pentru noi, a estimat președintele raionului.

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.