Țara mea, Moldovă dragă

A cunoaște plaiul natal, locurile memorabile ale Moldovei, a-i redescoperi frumusețile peisagistice,  relicvele istorice, străvechi de mii de ani,  prin excursii și itinerare turistice este una dintre activitățile comitetului sindical al Academiei de Administrare Publică (președinte – Silvia GORIUC, doctor, conferențiar universitar, șef Catedră științe juridice). În acest context, se înscrie și  excursia  din ziua de  20 mai curent, la cele mai atractive destinații turistice din raionul Glodeni, la care au participat circa  40 de colaboratori ai Academiei.

Itinerarul a început cu vizita la Consiliul raional Glodeni, unde a avut loc o întrevedere  cu   dl Ion LEUCĂ, președintele raionului, care le-a făcut  oaspeților   o succintă relatare despre viața și activitatea locuitorilor raionului, precum și o prezentare a obiectivelor turistice din raion și din localitățile adiacente, importanța de a cunoaște mai bine bogăția spirituală a neamului nostru, de a desfășura, în acest scop, diverse activități culturale, de studiere a ținutului natal.

Prima destinație a fost defileul Butești,  cunoscut și ca Cheile Buteștilor, care  reprezintă un defileu săpat de râul Camenca într-un recif cu lungimea de peste 2 km și lățimea de 125 m, amplasat la sud de satul Butești. 

Ca și restul toltrelor, reciful calcaros s-a format cu 15-20 milioane de ani din schelete de corali, moluște, scoici, alge, animale și organisme marine care populau apele calde ale Mării Sarmatice și Mării Tortoniene, ce acopereau atunci nordul Moldovei. În recif s-au format peșteri de diverse dimensiuni în care s-au descoperit oase fosilizate de urși de cavernă, lei, rinoceri, mamuți, zimbri etc. Impresionant   se conturează în acest recif chipul de elefant, sculptat în timp și spațiu milenar de natură.

Reciful de la Buteşti poate fi remarcat şi prin faptul că chiar la poalele celei mai înalte părţi a ei se află o peşteră străveche neolitică, care are zeci de mii de ani. Ea a fost aşezare a omului neolitic. Peştera este împărţită în câteva încăperi, are mai multe intrări şi ieşiri.  Din peşteră se deschid vederi uimitoare spre sat, drum, valea râului Camenca. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice ale raionului.

O altă atracție turistică este  Rezervația „Suta de movile”.Conform legendelor,   aici au avut loc bătălii crâncene pe acest imens câmp. Biruitorii și-au îngropat eroii, ridicând aceste movile: pentru cei de rând - mai mici, pentru căpetenii - mai mari. Localnicii mai spun că pe aceste locuri sunt cu mult mai multe movile, poate chiar mii de movile. Astfel, că peisajul include  o mulțime de movile cu înălțimea de 15-30 m pe terase în apropierea Prutului. Versantul abrupt este împădurit. Are multe izvoare, mlaștini, rezervația fiind  declarată monument al naturii.

Colaboratori Academiei au avut posibilitatea să admire din apropiere, cu această ocazie, zimbrii pe teritoriul rezervației „Pădurea Domnească”, în apropierea satului Moara Domnească, singurul loc din Republica Moldova unde  sălășluiesc aceste animale rare pentru timpurile noastre.

Zimbrăria ocupă un ocol cu suprafața de 32 ha. Primii zimbri au fost aduși în Republica Moldova din Polonia, în 2005. Acum aici sunt întreținuți 7 zimbri. A-i privi din apropiere permite tuturor turiștilor podețul ridicat pe teritoriul zimbrăriei. Zimbrul este unica specie de animale sălbatice (din subfamilia bovinale) care a supraviețuit până în prezent. El este cel mai greu animal european de pe uscat.

Colaboratorii Academiei au admirat și alte locuri pitorești din raionul Glodeni, întorcându-se la Chișinău cu cele mai bune impresii și cu imaginația bogată a redescoperiri unui colțișor de rai al Moldovei dragi, pledând pentru noi excursii prin locurile istorice și peisagistice ale pământului străbun.

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.