Mobilități academice

Ce este mobilitatea?

Mobilitatea - activitate de studiu de scurtă durată (3-12 luni, în cadrul unui ciclu de studii) efectuată de un student sau activitate de formare sau predare pentru un cadru didactic (care durează între 5 zile și două luni), într-o instituție dintr-o țară diferită de cea de origine a beneficiarului.

Mobilitatea este o valoare fundamentală în învățământul superior. Studenții și cadrele didactice trebuie să poată circula și activa liber, trebuie să se dezvolte și să acționeze corect la toate provocările vieții.

Mobilitatea studenților și a cadrelor didactice promovează capacitatea de a face față unui nou mediu de învățare și cultural și de a înțelege alte culturi. Aceasta reprezintă o necesitate în perspectiva globalizării de azi, dar promovează, de asemenea, coerența la nivel european și îmbogățirea orizontului științific.

Mobilitatea studenților poate avea loc în orice domeniu/ disciplină academică. Pentru a asigura activități de mobilitate de înaltă calitate, cu impact maxim asupra studenților, activitatea de mobilitate trebuie să fie compatibilă cu nevoile studenților în materie de învățare și de dezvoltare personală.

O creștere continuă a mobilității presupune un efort puternic din partea participantului doritor de mobilitate, dar nu în ultimul rând și din partea echipei Direcției cooperare internațională și dezvoltare, în scopul consolidării parteneriatelor și încheierii acordurilor internaționale, fapt ce va asigura recunoașterea perioadelor de studii și a creditelor obținute în străinătate. Dar cu eforturi comune, DCID va lărgi aceste orizonturi, ceea ce va duce la succesele remarcabile așteptate.

De ce-mi trebuie mie mobilitatea?

  • Înveți într-un mediu internațional;
  • Îți dezvolți capacitățile de comunicare;
  • Îți îmbunătățești cunoștințele lingvistice;
  • Îți alegi singur cursurile;
  • Îți sunt recunoscute studiile la întoarcere;
  • Descoperi țări și culturi noi;
  • Îți lărgești cercul de prieteni;
  • Beneficiezi de studii de calitate;
  • Ai o bursă lunară;
  • Faci cunoștință cu un sistem de învățământ diferit.

Cine finanțează mobilitățile, se dă bursă?

Există mail multe tipuri de programe de mobilități, care oferă sprijin/ bursă atât studenților, cât și cadrelor didactice. Putem enumera următoare programe de mobilitate: Program de mobilitate Fulbright (FFDP), Erasmus+ și Mevlana, sunt programele de care AAP a beneficiat și beneficiază și în continuare. În cadrul acestor programe se oferă bursă/ diurnă, cazare și transport, aceasta depinde de tipul programului de mobilitate. Doar în cazul mobilităților pe baza Acordurilor de Cooperare, unde se stipulează că cazarea oferă instituția gazdă, transportul oferă instituția de origine, dar bursa/ diurna este pe contul studentului.

La ce bun îmi trebuie mobilitatea?

Studentul va obține un Certificat de mobilitate de la instituția gazdă, ceea ce va duce la succese remarcabile pe viitor în dezvoltarea sa profesională.

Studentul va veni cu propuneri de bune practici preluate din Occident, cu propuneri de îmbunătățire a curriculei la AAP.

Pentru informații suplimentare referitor la mobilități și cum puteți obține aceste mobilități în cadrul Academiei de Administrare Publică - contactați - Ina Macovei, specialist principal în cadrul Direcției cooperare internațională și dezvoltare, e-mail cooperare@aap.gov.md, tel: + 373 78886161.
 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.