A apărut ziarul ,,Funcționarul Public” nr. 16

      Principalele evenimente, oglindite în paginile acestui număr de ziar, sunt cele consacrate sărbătorilor naționaleaniversarea de 25 de ani de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova și Ziua Limbii noastre cea Română. Materialele, dedicate acestora, sunt  publicate la rubrica ,,Moldova Independentă la un pătrar de veac”.  Astfel, în prima pagină sunt inserate  materialele despre festivitățile din Piața Marii Adunări Naționale, consacrate Zilei Independenței, cu participarea conducerii de vârf a Republicii Moldova, a deputaților, miniștrilor, diplomaților, oamenilor de artă și cultură, precum și a locuitorilor din capitală. Discursul ținut cu această ocazie de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este publicat în pagina a doua a ziarului. În acest discurs, Domnia sa menționează ,,ziua de 27 august 1991 a fost o încununare a luptei pentru eliberarea națională pe care au dus-o până atunci elitele noastre culturale, alături de numeroși alți patrioți vrednici și inimoși”.

      Pe 31 august 2016, de Sărbătoarea Națională ,,Limba  noastră cea Română”, conducerea de vârf a Republicii Moldova a depus  coroane de flori   la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Apoi, şeful statului, Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi Primul-Ministru, Pavel Filip, au depus flori şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

      Un eseu, intitulat ,,Limba și Neamul”, consacrat Limbii Române, semnat de poetul și publicistul Ionel Căpiță, este inserat în pagina 5, fiind însoțit  de câteva poezii, dedicate limbii române și conștiinței noastre naționale.

     La aceeași rubrică, ,,Moldova Independentă la un pătrar de veac”, este publicat în paginile 6 și 7 un amplu interviu cu ombudsmanul țării, Avocatul Poporului,  Mihail Cotorobai, intitulat  ,,Respectarea drepturilor omului – principiul de bază al statului independent și democratic”, în care Domnia sa face o trecere în revistă a căii de 25 de ani de independență, parcursă de Republica Moldova, și a principiilor de bază ale unui stat democratic, evidențiindu-se cel al respectării   drepturilor omului. Un alt interviu, intitulat ,,Diaspora – mai aproape de Patrie”, realizat cu dna Olga Coptu, șefa Biroului Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat, are ca subiect modul în care a fost marcată Ziua Independenței Republicii Moldova de diaspora moldovenească din diferite țări ale lumii și cum sunt consolidate relațiile de colaborare cu aceasta.

       Și Academia de Administrare Publică a marcat Ziua Independenței cu o expoziție de carte, organizată de Biblioteca Științifică a Academiei, unde au fost expuse  din fondurile bibliotecii numeroase cărți, materiale de arhivă, pliante, care au reflectat calea de 25 de ani de Independență a Republicii Moldova.

      La rubrica ,,Proiecte în derulare” este publicat un interviu cu dl Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești,  referitor la aprofundarea colaborării în cadrul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

      În următoarele pagini sunt prezente rubricile tradiționale: ,,Întrebați, răspundem”, ,,În lumea științei și a tehnicii”. La rubrica  ,,Diverse” din pag. 12 este publicat un material despre un proiect de unicat în Republica Moldova - ,,Aleea domnitorilor de la Cricova”.

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.