Primul-Ministru Pavel FILIP a înmânat diplome absolvenților Academiei

Primul-Ministru al Republicii Moldova, Pavel FILIP, a participat, la 17 martie curent, la ceremonia de înmânare a diplomelor de master absolvenților de la învățământul cu frecvență redusă al Academiei de Administrare Publică, promoția 2017. În cadrul festivității, unui număr de 221 de absolvenți li s-a acordat titlul de master în științe politice, drept și economie.


Rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, a precizat în cuvântul său de salut, că de la înființarea instituției până în prezent în cadrul studiilor de master au fost instruiți peste 5 mii de specialiști, care activează în toate autoritățile administrației publice centrale și locale. La ora actuală, printre acei care au absolvit Academia de Administrare Publică, sunt 22 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, 4 miniștri, 4 președinți de raion, majoritatea primarilor din orașele republicii, funcționari din cadrul autorităților publice, manageri ai instituțiilor de stat, specialiști în diferite domenii din structurile de stat. Rectorul Oleg Balan a specificat că profesorii și specialiștii Academiei depun eforturi constante pentru modificarea și racordarea planurilor de studii la procesele de reformare și modernizare a administrației publice din republică, la domeniile prioritare de activitate a Guvernului, pentru deschiderea de noi specialități și extinderea colaborării internaționale în scopul preluării bunelor practici din Uniunea Europeană.

- Am acceptat cu plăcere invitația de a participa la ceremonia de înmânare a diplomelor de master la Academia Dumneavoastră, a spus în luarea sa de cuvânt Primul-Ministru, Pavel FILIP. Menționând rolul important al funcționarului public în societate, Primul-Ministru s-a referit la necesitatea implementării reformelor, inclusiv a Strategiei privind reforma administrației publice. ,,Fără elaborarea și implementarea reformelor, Republica Moldova nu se poate schimba, nu se poate moderniza, nu poate deveni un stat dezvoltat, a accentuat Pavel Filip. În opinia sa, reforma fundamentală, care trebuie implementată mai întâi în Republica Moldova, este reforma administrației publice. Și asta pentru că bunăstarea cetățenilor, calitatea serviciilor oferite acestora este direct proporțională cu nivelul de capacitate a administrației publice. Nu putem construi fundamentul pentru dezvoltarea ulterioară a Republicii Moldova fără a avea o administrație publică competentă, puternică, capabilă să elaboreze, dar și să implementeze reforme, a spus Pavel Filip.

Potrivit Primului-Ministru, această reformă a administrației publice va începe cu reforma administrației publice centrale, cu reforma Guvernului. Un prim pas, în acest sens, l-am făcut. Am reformat Cancelaria de Stat. În etapa a doua, sau chiar prima, va fi reforma Guvernului. Avem elaborată această reformă, ea fiind în concordanță cu prevederile programului cu Fondul Monetar Internațional. În etapa a doua va urma reforma administrației publice locale și, în final, implementarea reformei administrativ-teritoriale a Republicii Moldova.

Înmânând diplomele de master unui mare grup de absolvenți ai Academiei, menționați cu distincțiile ,,Absolvent eminent” și Diploma de onoare, Primul Ministru Pavel Filip le-a dorit acestora mult succes în activitatea pe tărâmul administrării publice, întru binele cetățenilor Republicii Moldova.

Oleg Balan a înmânat Primului-Ministru, Pavel Filip, în semn de recunoștință, placheta cu imaginea Academiei de Administrare Publică.

Ceremonia de înmânare a diplomelor de master a continuat prin concursul domnilor Andrei GROZA, prim-prorector, doctor, conferențiar universitar, Aurel SÎMBOTEANU, prorector, doctor, conferențiar universitar, Ion DULSCHI, director Departament studii superioare de master, doctor, conferenţiar universitar, precum și al altor profesori și oaspeți de onoare.

În cadrul solemnității, absolvenții au fost felicitați de către Iurie ANDRIUȚA, președintele raionului Criuleni, absolvent al primei promoții a Academiei, deținătorul diplomei cu nr. 1, Vlad CANȚÎR, președintele Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Moldova, de proaspăta absolventă Nina PANFILE, specialitatea administrare publică, Emil CEBAN, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, prorector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, de asemenea, absolvent al Academiei,

de către președinții comisiilor de evaluare a tezelor de master Alexandru SOLCAN, Marian JALENCU și Eugenia BUȘMACHIU, de alți profesori și absolvenți ai Academiei. 

Accesați transmisiunea video on-line a evenimentului

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.